Uutiskirje, Nro 2, maaliskuu 2020

Vaikuttaako geenieditointi elintarvikekehitykseen tulevaisuudessa?

FOOD TECH PLATFORM FINLAND järjestää Turussa 2.6.2020 ruokajärjestelmän kehitysteematilaisuuden (maksuton) aiheesta: Geenieditoinnin ja GMO:iden rooli tulevaisuuden elintarvikkeissa.

Tule hakemaan ajankohtaista tietoa aiheesta ja keskustelemaan mahdollisuuksista, huolenaiheista ja potentiaalisista kehityskohdista suomalaisen elintarvikekehityksen hyväksi.

Geenieditointi saattaa olla yksi keskeisistä teknologioista, jonka avulla maailman nälkäiset ihmiset ruokitaan tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutos ja väestön kasvu vaativat uusia ruuantuotannon ratkaisuja. Sen avulla on mahdollistaa jalostaa uusia lisäarvo-ominaisuuksia ja poista vahingollisia, käyttöä estäviä ominaisuuksia ruokakasveista. Lainsäädännön on ollut vaikea pysyä nopeasti kehittyvän teknologian perässä. Nykyistä EU -lakia ollaan nyt uudelleen tarkastelemassa, jotta eurooppalaiset yritykset ja tutkimus pysyisivät modernin kasvinjalostuksen, ja siten myös elintarvikekehityksen kärkikahinoissa USA:n, Aasian ja Argentiinan rinnalla. Kuluttajien asenteet näyttelevät merkittävää roolia siinä, millaiseksi yleinen mielipide geeniteknologioita kohtaan muodostuu ja millaisia päätöksiä poliitikot ja lainsäätäjät tekevät niiden kohtalosta. Vaikka GMO-vapaa -merkintä lienee markkinointivaltti tänään, paljon työläämpää on rakentaa ymmärrys ja luottamus turvallisesti tuotetuille GMO-ruuille, joille on todennäköisesti kysyntää tulevaisuudessa. Lue lisää aiheesta täällä

OHJELMA:

  • Ennakkokyselyn purku: Mitä ajatuksia GMO ja geenieditointi herättävät elintarvikealalla?
  • Kasvijalostuksen ja uusien GM-teknologioiden liiketoiminnalliset mahdollisuudet ja riskit – Outi Manninen, Boreal Kasvinjalostus Oy
  • GM-lainsäädännön nykytila (ja tulevaisuus) – Sanna Viljakainen, erityisasiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö, elintarviketurvallisuusyksikkö
  • Muuntogeeninen ruoka ja pakkausmerkintöjen etiikka – Helena Siipi, yliopistonlehtori, Filosofia, Turun yliopisto
  • Kommenttipuheenvuorot tieteentekijöiltä – Teemu Teeri, Professori, Kasvintuotantotieteet, Helsingin yliopisto ja Eva-Mari Aro, Tutkimusjohtaja, Molekulaarinen kasvibiologia, Turun yliopisto
  • Yhteenvetokeskustelu: Miten suomalainen ruokateollisuus, elintarvikekehitys ja tiede pysyvät turvallisen GM-kehityksen kärjessä?

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä

Save the Date: Turussa edistetään fotoniikan hyödyntämistä elintarviketeollisuudessa 26.5.2020 osana Optiikan ja Fotoniikan päiviä (OPD2020) 

Fotoniikkaa hyödynnetään jo nyt elintarviketeollisuudessa. Tyypillisiä käyttötarkoituksia ovat hygienian ja ruokaturvallisuuden tehostaminen, raaka-aineiden ja tuotteiden laadun valvonta, ratkaisut ruuan jäljitettävyyden lisäämiseen ja myös ruokahävikin vähentäminen. Fotoniikka tarjoaa ratkaisuja erilaisiin sensoreihin ja kuvantamiseen, sisätilaviljelyyn ja tiedonsiirtoon. Esimerkiksi PepsiCo käyttää fotoniikkaa perunalastujen tuotannossa raaka-aineen laadun varmistamiseen. Fotoniikka-alan yritykset ovat kehittäneet ratkaisuja mm. proteiinipitoisuuden mittaamiseen. Laadunvalvonnassa fotoniikan avulla toteutetut ratkaisut ovat usein aikaisempia tarkempia ja kustannustehokkaampia. Suomalaiset ovat edelläkävijöitä fotoniikan kehityksessä. Alan päätapahtuma Optics and Photonics Days 2020 kokoaa toukokuussa fotoniikan asiantuntijat Turkuun.

Food Tech Platform Finland järjestää tapahtuman osana elintarviketeollisuudelle suunnatun teemapäivän ja osana sitä elintarvike- ja fotoniikka-alan yhteistyötä edistävän työpajan. Tässä vaiheessa keräämme työpajassa esitettäväksi ruoka-alan ajatuksia ja haasteita, joihin fotoniikka-alan toimijat voisivat kehittää ratkaisuja. Ehdotukset haasteeksi ja sen esittäjän yhteystiedot voi toimittaa Laura Forsmanille laura.forsman@utu.fi 16.3. mennessä.

Tarkempaa tietoa OPD2020:n elintarviketeollisuudelle suunnatuista tapahtumista kerromme seuraavissa uutiskirjeissä. Jos haluat uutiskirjeemme, rekisteröidy Food Tech Platform Finlandin jäseneksi.

TäsmäViljely-Foorumi 5.3. – messu- ja seminaaritapahtuma ruokaketjun ammattilaisille

https://xn--tsmviljelyfoorumi-qqbc.fi/uploads/1/3/0/0/130037331/published/logo-painotuotteisiin.png?1578419893

TäsmäViljely-Foorumin seminaari käsittelee uusia täsmäviljelyteknologioita ja niiden mahdollistamia tapoja vahvistaa elintarvikeketjun kannattavuutta ja kuluttajalähtöisyyttä. Seminaarin yhteydessä pidettävillä messuilla on tarjolla tietoiskuja ja havainnollisia esityksiä viimeisimmistä täsmäviljelyteknologian ratkaisuista. Messujen pääkohderyhmänä ovat kehitys- ja kasvuhaluiset maatilayrittäjät ja seminaarin puheenvuorot on suunnattu koko ruokaketjulle maatilayrittäjistä alan teknologiayrityksiin, elintarvikekehittäjiin ja -tuottajiin, sekä alan hallintoon ja viestintää. Seminaari ja messuosastot vierekkäisissä tiloissa, joten voit valita itsellesi kiinnostavimmat aiheet. Tapahtuma on yleisölle maksuton.

Leave a Reply