Food Tech Platform Finland News, Nro 4, 11/2020

Photonics for Food Industry Webinar: November 26, 2020, 1pm – 3pm,
Enabling agri-food industry transformation

Photonics Finland and Food Tech Platform Finland are organizing a webinar for finding new opportunities for developing the agri-food industry through the use of photonics. The event is free of charge.

Collage of food images about food chain and technology.

Digitalization of the agri-food industry is underway and driven by new tech, of which photonics is a key enabling technology. Photonics provide opportunities throughout the whole food value chain, such as more efficient greenhouse growing, quality monitoring, sanitizing, traceability and many more. The potential of photonics in food industry is constantly growing as new applications and challenges are found to be solved.

The webinar brings together food and photonics companies and experts to discuss new photonics solutions and new opportunities suitable for the use of photonics in the food industry. Join us, hear, and discuss the added value that this growing branch of technology can bring to the food industry.

The programme (click here for a more detailed programme)

  • 1:00-1:15 Foot Tech Platform Introduction, Laura Forsman, Program Leader for Food Tech Platform Finland, University of Turku
  • 1:15-1:30 Photonics Finland Introduction, PhD Ana Gebejes, Head of Projects at Photonics Finland
  • 1:30-1:45 Photonics in digitalized agrifood ecosystem, PhD Heikki Aro, R&D Manager (PhD, Food Chemistry), HKScan Corporation
  • Energy efficient LED grow lights controlled by plants and AI, PhD Mikko Tikkanen, Assistant professor, University of Turku, Business Finland L-LED project
  • 1:45-2:00 Application of photonics in crop growth and quality control in the food production chain, Professor Markku Keinänen, Research manager, University of Eastern Finland, Department of Environmental and Biological Sciences
  • 2:00-2:15 Why should you now consider spectral imaging for agri-food applications?, PhD Pavel Paclik, Director, perClass BV
  • 2:15-2:35 Case Flavoria® research restaurant and bio waste monitoring, Pauliina Ojansivu, Research Coordinator at Flavoria® research platform, and Minna Lapinlahti-Aaltonen, Product Specialist ESCflow| Quality Support, Process & Energy, Elomatic Oy
  • 2:35-2:55 20min Q&A
  • 2:55-3:00 Closing
Link image to Let's talk about Photonics and food production Fact Sheet.

Register here.
For any questions contact PhD Ana Gebejes (ana.gebejes@photonics.fi; +358414760113)
Read the post about photonics and machine vision in food industry (in Finnish), by Tuukka Pakarinen, Photonics Finland.
You can also find a fact sheet about the Photonics in food production in our Materials page.

Ovatko data ja ruokateknologia Suomen ruoka-alan tulevaisuuden menestystekijöitä?

Foodtech Platform Finland ja Gaia Consulting selvittivät Resilience Drive-työpajoissa yritysten näkemyksiä sopeutumisesta sekä nykyiseen että tuleviin kriiseihin

Etäyhteyksin järjestetyissä kahdessa Gaian fasilitoimassa työpajassa oli mukana joukko aktiivisia toimijoita, joiden kokemukset vuoden 2020 tapahtumista ovat arvokasta tulevaan varauduttaessa. Oheinen kaavio kuvaa osallistujien esille tuomien ilmiöiden arvioitua merkittävyyttä, joka toisessa työpajoista tuotettiin. Useista kiinnostavista havainnoista kiinnittyi huomio erityisesti datan, uusien ruokateknologioiden ja liiketoimintaekosysteemien merkitykseen.

Mikä toimintaympäristössä muuttuu?

Kaavio: Mikä toimintaympäristössä muuttuu. X-akselilla muutoksen pysyvyysaste, Y-akselilla muutoksen merkittävyys. Kohtalaisen merkittäviä ja melko pysyviä: 1 Verkkokaupan kautta tehdyt ostokset yksipuolistavat ruokakoria ja markkinoille pääsy vaikeutuu, 2 Paikallinen ruoantuotanto kasvaa, 3 Ruokaketju sirpaloituu, 4 Globaali häiriö jatkuu. Merkittävyysakselin (Y) puolivälin alapinnalla 5 Hygieniamarkkina jää voimaan, tämän pysyvyys X-asteikon puolivälissä, 6 Kysynnän laatu polarisoituu, X-asteikon oikean puoliskon keskivaiheilla, ja 7 datapelistä tulee globaali, tämän pysyvyysaste on kaavion mukaan kaikkein korkein. Merkityksiltään suurimmat ovat 8 Radikaalit tuotantomenetelmät otetaan vakavasti, pysyvyydeltään X-akselin puolivälissä, ja 9 KV pelurit kaikille tuotantoketjun tasoille, joka asettuu pysyvyysasteikon vankemman puoliskon keskivaiheille.

Ruokaan liittyvän datan hyödyntäminen arvioitiin pysyvimmäksi muutokseksi, joka on luonteeltaan myös merkittävä. Kun kansainväliset toimijat tulevat joka tapauksessa hyödyntämään ruokaan liittyvää dataa, kansallisilla toimijoilla on korkea aika hakea asiassa yhteisiä intressejä ja ratkaisuja.

Tässä Food Tech Platform Finlandilla on selkeä katalysaattorin rooli. Parhaillaan olemme valmistelemassa kahta ruokadataan liittyvää kiinnostavaa aloitetta. Toinen niistä liittyy koko ruokaketjun digitalisaatioon ja lisäarvon kasvattamiseen datan avulla, ja toinen datan valjastamiseen entistä helppokäyttöisimmäksi ratkaisuiksi henkilökohtaisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Myös liiketoimintaekosysteemit nähtiin resilienssipajoihin osallistuneiden mielestä mahdollisuutena kasvattaa kaikkien kakkua. Niissä on lähdettävä liikkeelle kokeillen, puhtaan intressivetoisesti tuoden yhteen erilaisia ydinosaamisia. Toiminnan sparraajiksi pitää löytyä riittävän laajasti ajatteleva asiantuntijatiimi. Radikaalit teknologiset ja mm. ruokahygieniaosaamiseen liittyvät ratkaisut halpoihin ruoantuotannon menetelmiin arvioitiin potentiaalisiksi kasvumahdollisuuksiksi jatkossa. Kokonaisuus voi koostua useamman toimijan panoksesta.

Resilienssipajojen tulokset vahvistavat aiempia signaaleja yritysten kokemista tarpeista ruoka-alan murrosvoimien ja kasvun mahdollistajien osalta. Mistä kulmasta sinua nämä tunnistetut aiheet kiinnostaisivat eniten ja kenen kanssa näet parhaat edellytykset tarttua mahdollisuuksiin?

Digitalization enables new innovative business models in food retail

The digitalization of food retail is one of the most disruptive business developments currently emerging, and signifies interesting opportunities for new players. For consumers, it means more convenience and larger assortments delivered home, as well as genuinely new added value to grocery shopping. Especially the latter is often offered by creative new startups. Indeed, new kinds of food platforms and grocery delivery services are emerging. For example, the local produce trend is driving digital, regional food co-ops, with unmanned pick-up centers backed up by technical solutions such as RFID tags and electrical keys. And recently, a Finnish startup Venner has launched a novel social impact business model where consumers can harness their grocery shopping for the purpose of donating a meal kit of healthy vegetarian food to disadvantaged families.

Food Tech Platform Finland hosted a panel discussion at the SHIFT Business Festival for raising the awareness on the possibilities and the threats of this development both for food businesses and the tech and software businesses.

Link image to Let's talk about the digitalization of food Fact Sheet.

Curious about this phenomenon? Read the Food Tech Platform Fact Sheet about the digitalizing food retail business and the SHIFT blog on the topic by Laura Forsman.

Interested in ways to collaborate with others working on the field? Get in touch with us!

SAVE-THE-DATE: Photonics for Food

Enabling agri-food industry transformation

November 26, 2020, 1pm – 3pm

Photonics in agri-food industry

The event is free of charge! This event will be held in English!

Photonics Finland and Food Tech Platform Finland are organizing this webinar for finding new opportunities for developing the agri-food industry through the use of photonics.

Digitalization of the agri-food industry is underway and driven by new tech, of which photonics is a key enabling technology. Photonics provide opportunities throughout the whole food value chain, such as more efficient greenhouse growing, quality monitoring, sanitizing, traceability and many more. The potential of photonics in food industry is constantly growing as new applications and challenges are found to be solved.

This webinar brings together food and photonics companies and experts to discuss new photonics solutions and new opportunities suitable for the use of photonics in the food industry. Join us, hear, and discuss the added value that this growing branch of technology can bring to the food industry.

What can you expect:

Registration for the webinar is open until November 19, 2020.

For any questions contact PhD Ana Gebejes (ana.gebejes@photonics.fi; +358414760113)

Read the post about photonics and machine vision in food industry (in Finnish), by Tuukka Pakarinen, Photonics Finland

Fotoniikka ja konenäkö – kehittyvät teknologiat tuovat uutta arvoa elintarviketeollisuuteen

Smart indoor farm and Photoperiodism concept. Selective focus on sprinkler water head and Artificial LED panel light source used in an experiment on vegetables plant growth

Uudet nopeasti kehittyvät teknologiat kuten fotoniikka vaikuttavat koko elintarviketeollisuuden arvoketjuun pellosta pöytään saakka. Riittävä valo ei ole enää pelkästään kasvun perusedellytys, vaan sitä soveltamalla pystytään parantamaan kasvua, mittaamaan lannoitteiden ja torjunta-aineiden tarvittavat määrät, tunnistamaan ruokaväärennökset, desinfioimaan laitteet ja tuotantotilat, mittaamaan elintarvikkeen ominaisuudet kuten rasvapitoisuus, proteiinit, sokerit sekä kokonaisenergiamäärä tai vaikkapa hedelmän kypsyys.

Älykkäät järjestelmät tuovat mukanaan automaation ja keskenään keskustelevat koneet, jotka saavat tietonsa fotoniikkaan perustuvien silmien eli sensoreiden avulla. Uudet ratkaisut tehostavat laadunvalvontaa, tuhoavat mm. UV-valon avulla tehdastilojen mikrobeja ja vähentävät kemikaalien käyttöä bakteerien torjunnassa estäen samalla vastustuskykyisempien bakteerikantojen muodostumisen.

smart agriculture concept, farmer use tablet read infrared in tractor with high definition soil mapping while planting,conduct deep soil scan during a tillage pass include organic, ec,om,Nitrogen,seed

Elintarviketeollisuuden globaaleja haasteita ovat muun muassa kaupungistumisen ja ilmaston lämpenemisen tuomat kasvatusolosuhteiden muutokset sekä jatkuvasti kasvava väestömäärä, johon ruuantuotannon täytyy pystyä kestävästi vastaamaan. Fotoniikan avulla pystytään löytämään ratkaisuja kaupungistumisen ja uusien kasvatusolosuhteiden tarpeisiin. Optimoitu kasvatus mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön sekä nopeamman ja laadukkaamman elintarviketuotannon.

Ratkaisut näkyvät kaupungeissa esimerkiksi yleistyvinä vertikaaliviljelminä tai led-valaistuksella kontrolloituina, suljettuina kasvatusympäristöinä. Erilaiset sensoriteknologiat tuottavat uutta tietoa koko elintarvikeketjulle sekä kuluttajille. Mittalaitteet ovat kehittyneet pieniksi ja hinnaltaan edullisiksi mutta myös helposti integroitaviksi komponenteiksi, mikä lisää niiden houkuttelevuutta soveltajien sekä myös kuluttajien keskuudessa.

Chocolate production line in industrial factory. Automatic process in production line

Fotoniikka on nopeasti kehittyvä, mahdollistava teknologia, jonka potentiaali elintarvikealalla kasvaa sitä mukaa, kun uusia sovelluskohteita ja haasteita ratkaistavaksi löydetään. Kolmipäiväisen tapahtumamme tiistain 26.11. ruokaohjelmapolku on suunnattu elintarvike- ja fotoniikka-alan yrityksille sekä asiantuntijoille. Tavoitteena on toimijoiden välinen verkottuminen sekä uusien elintarvikealan käyttöön soveltuvien ratkaisujen ja mahdollisuuksien löytäminen. Tule mukaan kuulemaan sekä keskustelemaan mitä lisäarvoa uudet teknologiat voivat tarjota elintarvikealan käyttöön.

Tuukka Pakarinen, Photonics Finland

Export possibilities to Singapore, Asia’s Test Bed for Agri-food Tech

Food market in Singapore

The Embassy of Finland in Singapore and Business Sweden are calling the attention of Finnish and other Nordic Agri-food tech companies and innovators to look towards Singapore and Asia on October 7!

Date: October 7
Time: 9:00 am-10:30 am CET / 10:00 am – 11:30 am Finland
Register here: https://lnkd.in/g7UNuc2
Additional information: riku.makela@formin.fi

Join the webinar to know more about the future of Agri-food tech, Alternative Proteins and Urban Agriculture in Asia and how your company can leverage Singapore as a gateway to international expansion.

Can you solve the world’s greatest challenge of feeding a growing population while remaining sustainable to the planet?

More than two-thirds of world’s megacities will be located in Asia by 2025. To feed them sustainably, the agriculture and food industry will need to transform over the next decade. Singapore is emerging as the Agri-food tech capital, as government invests 72b US$ to prepare for the climate and Covid19 crisis. Singapore presents a gateway into the rest of Asia for Nordic Agri-food tech companies with opportunities in RnD, investments and strategic collaborations.

Uutiskirje, Nro 3, syyskuu 2020

FOOD TECH PLATFORM FINLAND JA BASTU ESITTÄVÄT: Keinoja ruokaketjun resilienssin parantamiseen, 30.9. & 21.10.

Bastu logo

Kahdessa digitaalisessa työpajassa pureudutaan suurimpiin haasteisiin ja niiden konkreettiseen ratkaisemiseen. Työpajoihin kutsutaan varsinaissuomalaisia ruokaketjussa ja sen lähellä toimivia yrityksiä. Tilaisuudet kohdennetaan osallistujien tärkeimpinä pitämiin haasteisiin perustuen ennakkoon toteutettuihin yrittäjähaastatteluihin. Työpajat fasilitoi Gaia Consulting.

Aika: PAJA 1: 30.9.2020 klo 15-17 ja PAJA 2: 21.10.2020 klo 15-17
Paikka: digitaalinen ympäristö

Ilmoittaudu mukaan tästä.

FOOD TECH PLATFORM FINLAND @SHIFT, Digitalization and systems thinking for sustainable food business (Futures stage), 27th of October

Disruptive innovations enabling the transition towards a more resilient food system are urgently needed throughout the food supply and value chain. Essential factors making the paradigm shift possible are digitalization and the consequent new business models concerning the distribution of food products.

In a panel discussion at SHIFT hosted by the Food Tech Platform Finland, we will reflect on the recent developments and future implications of digitalizing food with prominent experts within food and digital businesses. Especially we will distill the lessons learned from the larger development of the platform economy and its prospects in providing novel added value in the sustainable, resilient and ethical food business of tomorrow.

After the panel discussion, Food Tech Platform will guest host a workshop for companies interested in taking advantage of the digitalization happening in their field of business (like food distribution) at current. The workshop is facilitated by Sofokus.

Read the Food Tech Platform Finland Fact sheet on the subject of THE PLATFORM ECONOMY AND DIGITIZED FOOD DISTRIBUTION here and come join us in discussing and shaping the digital, sustainable food distribution of the next era!

PANEL DISCUSSION by Food Tech Platform Finland
Arhi Kivilahti, Founder & Retail analyst, Ada Insights
– expert on online business and the transformation of retail chains into online suppliers
Tuulia Järvinen, Co-founder & CEO, Venner
– founder of Venner, a social impact startup offering a social innovation model, that is currently being piloted in the UK
Markus Varsikko, CEO, Dash Retail
– expert on Amazon and leading a consultancy focused on helping Nordic companies on-board to Amazon platform successfully
Commentator: Tomi Neulanen, Digital Business Consultant, Sofokus
– expert ondigital value creation and platform business

Hosted by Laura Forsman, Program Leader at Food Tech Platform Finland

Time: 27th of October, at 14:00 – 15:15
Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage)
Tickets:
https://theshift.fi/tickets/

WORKSHOP by Sofokus & Food Tech Platform Finland

Time: 27th of October, at 15.30 – 16.45
Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage)
Tickets:
https://theshift.fi/tickets/

Save the date: Export possibilities in Singapore and Asia, webinar, 7th of October

Singapore aims at elevating its food sovereignty from current 10% to 30% in the next 10 years. This ambitious objective calls for various solutions in food tech related fields. For connecting the supply with this demand, the Embassy of Finland in Singapore and Business Sweden organize a webinar regarding opportunities on this market. One of the objectives is to find companies for a market entry program to be launched later on. 

Time: 7th of October, at 9:00 Finland / 14:00 Singapore
NOTE: the schedule is subject to change
Place: link to the webinar to be distributed later
Additional information:
riku.makela@formin.fi

Roskasta Gourmeeksi – FoodiEX -projektin tuloswebinaari, 8.10.

Tarve laajentaa länsimaisen kuluttajan ruokavaliota uusilla, kestävän kehityksen raaka-aineilla kasvaa, kun ilmastokriisi ja biodiversiteetin heikkeneminen edellyttävät muutoksia nykyisiin ruokailutottumuksiin. Projekti FoodiEX kehitti uuden T&K –menetelmän, jolla jalostaa tulevaisuuden ruokaa alihyödynnetyistä, ”vaikeista” raaka-aineista. Se perustuu tieteelliseen tietoon ihmisen moniaistisesta ruokakokemuksesta ja co-creation metodiin, jossa ruokavaikuttajat, eli keittiömestarit ja ruokabloggaajat tuovat osaamisensa konseptointi- ja kehitystyöhön.

Tule mukaan kuulemaan ja katsomaan, miten FoodiEX teki karjalanpiirakkaa jauhomadoista ja vegaanista jäätelöä kokonaisista kukkakaaleista. Tilaisuudessa kuullaan myös pienyrittäjä MinBy Oy:n esimerkki tavoista innovoida uutta alihyödynnetyistä raaka-aineista, sekä Blue Products hankkeesta, jota tehdään villikalojen kiinnostavuuden kohottamiseksi kohti huomisen ruokalautasia. Lisäksi mm. Compass Group kertoo keinoista vähentää ruokahävikkiä lounasravintoloissa.

Aika: 8.10., klo 9:30 – 12:00

Paikka: Teams-webinaari

Ilmoittautuminen: http://ty.fi/ilmoittautuminen

FOOD TECH PLATFORM FINLAND @SHIFT

From supply chain thinking to digitalized supply system thinking (Futures stage), 27th of October

Disruptive innovations enabling the transition towards a more resilient food system are urgently needed throughout the food supply and value chain. Essential factors making the paradigm shift possible are digitalization and the consequent new business models concerning the distribution of food products.

To help companies grasp these emerging opportunities, Food Tech Platform Finland arranges a panel discussion on the topic at the SHIFT business festival. We will reflect on the recent developments and future implications of digitalizing food with prominent experts within food and digital businesses. Especially we will distill the lessons learned from the larger development of the platform economy and its prospects in providing novel added value in the sustainable, resilient and ethical food business of tomorrow.

After the panel discussion, Food Tech Platform will guest host a workshop for companies interested in taking advantage of the digitalization happening in their field of business (like food distribution) at current. The workshop is facilitated by Sofokus.

Read the Food Tech Platform Finland Fact sheet on the subject of THE PLATFORM ECONOMY AND DIGITIZED FOOD DISTRIBUTION here and come join us in discussing and shaping the digital, sustainable food distribution of the next era!

PANEL DISCUSSION by Food Tech Platform Finland
Arhi Kivilahti, Founder & Retail analyst, Ada Insights
– expert on online business and the transformation of retail chains into online suppliers
Tuulia Järvinen, Co-founder & CEO, Venner
– founder of Venner, a social impact startup offering a social innovation model, that is currently being piloted in the UK
Markus Varsikko, Founder & CEO, Dash Retail
– expert on Amazon and leading a consultancy focused on helping Nordic companies on-board to Amazon platform successfully
Tomi Neulanen, Digital Business Consultant, Sofokus – expert ondigital value creation and platform business

Hosted by Laura Forsman, Program Leader at Food Tech Platform Finland

Time: 27th of October
Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage)
Tickets:
https://theshift.fi/tickets/

WORKSHOP by Sofokus & Food Tech Platform Finland

Time: 27th of October
Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage)
Tickets:
https://theshift.fi/tickets/


Uutiskirje, Nro 2, maaliskuu 2020

Vaikuttaako geenieditointi elintarvikekehitykseen tulevaisuudessa?

FOOD TECH PLATFORM FINLAND järjestää Turussa 2.6.2020 ruokajärjestelmän kehitysteematilaisuuden (maksuton) aiheesta: Geenieditoinnin ja GMO:iden rooli tulevaisuuden elintarvikkeissa.

Tule hakemaan ajankohtaista tietoa aiheesta ja keskustelemaan mahdollisuuksista, huolenaiheista ja potentiaalisista kehityskohdista suomalaisen elintarvikekehityksen hyväksi.

Geenieditointi saattaa olla yksi keskeisistä teknologioista, jonka avulla maailman nälkäiset ihmiset ruokitaan tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutos ja väestön kasvu vaativat uusia ruuantuotannon ratkaisuja. Sen avulla on mahdollistaa jalostaa uusia lisäarvo-ominaisuuksia ja poista vahingollisia, käyttöä estäviä ominaisuuksia ruokakasveista. Lainsäädännön on ollut vaikea pysyä nopeasti kehittyvän teknologian perässä. Nykyistä EU -lakia ollaan nyt uudelleen tarkastelemassa, jotta eurooppalaiset yritykset ja tutkimus pysyisivät modernin kasvinjalostuksen, ja siten myös elintarvikekehityksen kärkikahinoissa USA:n, Aasian ja Argentiinan rinnalla. Kuluttajien asenteet näyttelevät merkittävää roolia siinä, millaiseksi yleinen mielipide geeniteknologioita kohtaan muodostuu ja millaisia päätöksiä poliitikot ja lainsäätäjät tekevät niiden kohtalosta. Vaikka GMO-vapaa -merkintä lienee markkinointivaltti tänään, paljon työläämpää on rakentaa ymmärrys ja luottamus turvallisesti tuotetuille GMO-ruuille, joille on todennäköisesti kysyntää tulevaisuudessa. Lue lisää aiheesta täällä

OHJELMA:

  • Ennakkokyselyn purku: Mitä ajatuksia GMO ja geenieditointi herättävät elintarvikealalla?
  • Kasvijalostuksen ja uusien GM-teknologioiden liiketoiminnalliset mahdollisuudet ja riskit – Outi Manninen, Boreal Kasvinjalostus Oy
  • GM-lainsäädännön nykytila (ja tulevaisuus) – Sanna Viljakainen, erityisasiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö, elintarviketurvallisuusyksikkö
  • Muuntogeeninen ruoka ja pakkausmerkintöjen etiikka – Helena Siipi, yliopistonlehtori, Filosofia, Turun yliopisto
  • Kommenttipuheenvuorot tieteentekijöiltä – Teemu Teeri, Professori, Kasvintuotantotieteet, Helsingin yliopisto ja Eva-Mari Aro, Tutkimusjohtaja, Molekulaarinen kasvibiologia, Turun yliopisto
  • Yhteenvetokeskustelu: Miten suomalainen ruokateollisuus, elintarvikekehitys ja tiede pysyvät turvallisen GM-kehityksen kärjessä?

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä

Save the Date: Turussa edistetään fotoniikan hyödyntämistä elintarviketeollisuudessa 26.5.2020 osana Optiikan ja Fotoniikan päiviä (OPD2020) 

Fotoniikkaa hyödynnetään jo nyt elintarviketeollisuudessa. Tyypillisiä käyttötarkoituksia ovat hygienian ja ruokaturvallisuuden tehostaminen, raaka-aineiden ja tuotteiden laadun valvonta, ratkaisut ruuan jäljitettävyyden lisäämiseen ja myös ruokahävikin vähentäminen. Fotoniikka tarjoaa ratkaisuja erilaisiin sensoreihin ja kuvantamiseen, sisätilaviljelyyn ja tiedonsiirtoon. Esimerkiksi PepsiCo käyttää fotoniikkaa perunalastujen tuotannossa raaka-aineen laadun varmistamiseen. Fotoniikka-alan yritykset ovat kehittäneet ratkaisuja mm. proteiinipitoisuuden mittaamiseen. Laadunvalvonnassa fotoniikan avulla toteutetut ratkaisut ovat usein aikaisempia tarkempia ja kustannustehokkaampia. Suomalaiset ovat edelläkävijöitä fotoniikan kehityksessä. Alan päätapahtuma Optics and Photonics Days 2020 kokoaa toukokuussa fotoniikan asiantuntijat Turkuun.

Food Tech Platform Finland järjestää tapahtuman osana elintarviketeollisuudelle suunnatun teemapäivän ja osana sitä elintarvike- ja fotoniikka-alan yhteistyötä edistävän työpajan. Tässä vaiheessa keräämme työpajassa esitettäväksi ruoka-alan ajatuksia ja haasteita, joihin fotoniikka-alan toimijat voisivat kehittää ratkaisuja. Ehdotukset haasteeksi ja sen esittäjän yhteystiedot voi toimittaa Laura Forsmanille laura.forsman@utu.fi 16.3. mennessä.

Tarkempaa tietoa OPD2020:n elintarviketeollisuudelle suunnatuista tapahtumista kerromme seuraavissa uutiskirjeissä. Jos haluat uutiskirjeemme, rekisteröidy Food Tech Platform Finlandin jäseneksi.

TäsmäViljely-Foorumi 5.3. – messu- ja seminaaritapahtuma ruokaketjun ammattilaisille

https://xn--tsmviljelyfoorumi-qqbc.fi/uploads/1/3/0/0/130037331/published/logo-painotuotteisiin.png?1578419893

TäsmäViljely-Foorumin seminaari käsittelee uusia täsmäviljelyteknologioita ja niiden mahdollistamia tapoja vahvistaa elintarvikeketjun kannattavuutta ja kuluttajalähtöisyyttä. Seminaarin yhteydessä pidettävillä messuilla on tarjolla tietoiskuja ja havainnollisia esityksiä viimeisimmistä täsmäviljelyteknologian ratkaisuista. Messujen pääkohderyhmänä ovat kehitys- ja kasvuhaluiset maatilayrittäjät ja seminaarin puheenvuorot on suunnattu koko ruokaketjulle maatilayrittäjistä alan teknologiayrityksiin, elintarvikekehittäjiin ja -tuottajiin, sekä alan hallintoon ja viestintää. Seminaari ja messuosastot vierekkäisissä tiloissa, joten voit valita itsellesi kiinnostavimmat aiheet. Tapahtuma on yleisölle maksuton.

Does gene-editing affect your food business in the future?

The current state of the food system has in part resulted into the climate and ecological crisis at hand. Food system accounts for 29% of global GHGs and significant alteration of 75% of the earth’s land area. Productivity of farm soils due to nutrient loss is evaluated to have decreased by 23% globally. Emphasizing the dangers of this trajectory, UN projects a need of 70% increase in the food demand for the world’s growing and urbanizing population by 2050.

Among other things, new technological solutions play a vital role in amending the critical situation and ensuring adequate food production for feeding future generations. One such technology is genome editing (GE), and the breakthrough methods, such as CRISPR/Cas and ODM. These techniques have the potential to breed crops with improved resistance to drought and diseases as well as more nutritional crops, such as the golden rice, supplementing intake of vitamin A, which is crucial in fighting undernourishment in developing countries. Overall, gene-editing proposes new opportunities in cultivating novel added value features into food crops and mitigating harmful features inhibiting usage.

Compared to previous traditional and GM methods, the new techniques are more efficient and grant a greater scope for genetic change, making them both a cause for a big hype as well as fearmongering. While their economic benefits are obvious, their risks include so called off-target effects, where gene edits could possibly take place in unintended locations and cause unexpected and unwanted effects. On top of safety issues, problems related to access may arise later as some companies have now patented varieties based on improved traits achieved with superior methods, such as the marker-assisted selection (MAS), based on DNA and genome knowledge, though still applied through traditional breeding.

The current EU regulation requires an extensive and costly risk analysis to be done for each GM variant before entering the market. Certain mutation breeding techniques, such as mutagenesis based on chemicals or radiation, are allowed as they have a long history of usage dating back to the 20’s and the 30’s. Right now around 70 authorised GM food and animal feed products come into the EU.

As with new technologies always, there is a fierce competition going on among scientists and companies regarding the development of GE methods and their applications. In Europe, many instances now fear the continent will lag behind and loose competitive advantage and innovative solutions within plant breeding, as the regulation governing the new GE methods differs significantly in the EU in comparison to for example US, China, Japan and Argentina. The most pressing issue is the classification of the new GE methods. US regulation parallels them with traditional plant breeding while EU classed GE crops as GMOs in a ruling given out in 2018. Research on GM and GE is allowed in the EU, as long as contamination in the outside environment is not a risk. Nonetheless, in practice both research and application development in Europe are standing still. Safety is the reason for having effective regulation, however, most scientist in Europe consider the current legislation treating the GE methods too rigidly considering the risks and benefits at stake.

The genome editing technologies may well play a crucial role in feeding hungry people in the next decades, when climate change and population growth demand new solutions in food production. Efforts are currently made in order to change the current EU legislation and ensure that also European companies and researchers will stay at the forefront of modern plant breeding. Consumer attitudes play an important role in how the GE techniques are perceived in general and what kind of decisions politicians and regulators are willing to make concerning their fate. While it is easy to play the NO GMO card in grocery marketing today, it is difficult to build the understanding and trust most likely needed for safely produced GMOs in the future.

Information is the best antidote for misconceptions and wrong judgements. Food Tech Platform Finland will organize an event “Gene-editing’s and GMO’s role in the future food” on the 7th of April 2020.  Come and hear out the fresh news about GE techniques, their risks and opportunities in food production and the latest developments concerning legislation.

Welcome!

Laura Forsman, Program Leader
Food Tech Platform Finland

Uutiskirje, Nro 1, lokakuu 2019

Image: On the background, various vegetables, like radish, salad and spring onions, on shelves. On the front, a five level pyramid made of text boxes. Level 1 (top): The Sustainable Food System 2.0. Level 2: Regenerative, ethical, efficient & engaging. Level 3, this level is formed of three parallel sub-boxes. First sub-box on the left: new operational model = Circular economy. The sub-box in the middle: new consumer value = Food agency. The sub-box on the right: new operational context = City + locality. Level 4, New enabler = new tech. Level 5 (bottom), Food Security: Access, Availability, Stability, Utilization.

Oletko valmis 3 000 miljardin dollarin uusjakoon?

Ruokabisneksen murros suosii rohkeita ja yhteistyökykyisiä
– Food Tech Platform Finland auttaa heitä löytämään toisensa: REKISTERÖIDY NYT!

Nykyinen ruokajärjestelmä vaatii kiireellistä saneerausta kestävämmäksi ilmaston, luonnon monimuotoisuuden, maankäytön, tasavertaisemman yhteiskunnan, ihmisten paremman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Toisin sanoen; kysyntä uusille monimuotoisille innovaatioille on valtava.

Näkemyksellisten osaajien toimesta ja uutta arvoa luovien yhteistyökumppanuuksien avulla kehitetään lähitulevaisuudessa ne innovatiiviset uudet ratkaisut, joilla mullistetaan ruuan tuotanto-, jalostus- ja kulutusmarkkinat. Jaossa on 3000 miljardia dollaria, joka on ennuste globaalin pakattujen elintarvikkeiden markkinan nykyisestä arvosta (vuodelle 2020), lähde: Allied Market Re-search).

Ruokajärjestelmä ja ruoka tuotteena ovat monimutkaisia kokonaisuuksia. Siksi monialaisuus ja tieteeseen perustuva innovaatio- ja kehitystyö ovat onnistumisen edellytyksiä. Food Tech Platform Finlandin työ uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistajana ja uusien kumppanuuksien välittäjänä on lähtenyt käyntiin syksyn aikana. Me autamme sinua navigoimaan ruokajärjestelmäkentässä ja löytämään uusia avauksia.

Tutustu päivitettyyn sivustoomme ja neljän pilarin näkemykseemme siitä, mistä ja miten uusi arvo tulevaisuuden ruokajärjestelmässä tulee rakentumaan:

  1. murroksen mahdollistavat uudet teknologiat
  2. ihmisten/kansalaisten ”kuluttajatarve” osallistua itse ruokansa tuottamiseen ja/tai lähiruuan suosimiseen
  3. uudenlaiset kiertotalouden prosessit ja resurssiviisaat raaka-aineiden hyödyntämismetodit
  4. kaupunkien keskeinen rooli tässä kaikessa

Rekisteröidy mukaan verkostoon ja jätä meille tiedoksi mitä osaamista sinä voit tarjota ja mitä osaamista itse etsit verkostosta uusien tutkimus- kehitys-, ja liiketoimintamahdollisuuksien saralla. Rekisteröidyttyäsi saat jatkossa myös uutiskirjeet sähköpostiisi.

Keskustelemme mielellämme ruokaketjusta kiinnostuneiden yritysten kanssa erilaisista yhteistyövaihtoehdoista ja potentiaalisista teemoista. Jos sinulla on sellainen, ota yhteyttä. Ja jos ei vielä ole, rekisteröidy verkoston jäseneksi ja kuule mitä on tarjolla. Food Tech Platfom Finland orkestroi tapaamisia ja työpajoja kiinnostavimpien ideoiden sekä verkostosta tulevien uusien tarpeiden ympärille.

Tule mukaan!

Laura Forsman
Program Leader
Food Tech Platform Finland
laura.forsman@utu.fi
puh. 0405146146

50M€ innovatiivisiin varhaisen vaiheen yrityksiin

Pohjoismaihin on syntymässä ensimmäinen tulevaisuuden ruokaan ja ruokateknologiaan sijoittava pääomarahasto. Nordic FoodTech VC:n tavoitteena on kerätä yhteensä 50 M€:n pääoma, joka tullaan sijoittamaan innovatiivisiin varhaisen vaiheen yrityksiin Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Rahaston perustajat ovat ruokakehitystä ja sijoitustoimintaa eri
monista näkökulmista tehneet Pekka Siivonen-Uotila, Lauri Reuter, Mika Kukkurainen ja Jari Tuovinen.

Nordic FoodTech VC:n toimitus-johtaja Mika Kukkurainen: ”Tavoitteenamme on löytää ruuan arvoketjua mullistavia keksintöjä ja auttaa varhaisessa vaiheessa olevia yrityksiä sekä pääoma- että osaamisresurssein. Erityisen kiinnostavaa on ruuan kokonaisvaltainen yhteiskuntavastuullisuus; ruoka ja teknologia, joka tuottaa hyvinvointia ihmisille ja ympäristölle, tuottaa hyvinvointia myös yhteiskunnalle. Tällaisia ratkaisuja etsimme ja rohkaisemmekin kaikkia asiaa tutkineita ja ratkaisuja kehittäneitä mullistamaan ruokaliiketoimintaa kanssamme.”

Link: more about the Nordic FoodTech VC

Työpaja: Ratkaisuja vesiteknologian haasteisiin – elintarviketeollisuus

Banner: Platform for water expertise + Intercity Collaboration of South-West Coast of Finland

TO 19.9.2019, KLO 10-17, ICT-talo, auditorio Gamma (Joukahaisenkatu 3, Turku)

Työpajan tavoitteena on:

  • kehittää ratkaisuja elintarvikealan vesiteknologisiin haasteisiin
  • tuoda yhteen elintarvike- ja vesialan yrityksiä sekä vesialan asiantuntijoita
  • luoda uutta ja innovatiivista yhteistyötä ja toimintaa

Työpajaan ovat tervetulleita niin pienet, kuin suuretkin elintarvikealan yritykset. Työpajassa elintarvikeyritykset kohtaavat vesialan asiantuntijoita sekä vesialan ratkaisuja tarjoavia yrityksiä. Tilaisuudessa mietitään, miten elintarvikesektorilla vastataan tulevaisuuden haasteisiin. Alustuspuheenvuorossaan William Stringfellow (University of the Pacific, Stockton, CA & Berkeley National Laboratory) kertoo, miten jo nyt kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa on lähdetty ratkaisemaan ruokaan sekä veden laatuun että riittävyyteen liittyviä ongelmia. Tule kuuntelemaan käytännön esimerkkejä asiantuntijoilta ja varautumaan tulevaisuuteen.

Työpajan teemat ovat seuraavat:

  • jätevedet
  • prosessien optimointi
  • riskien hallinta
  • sivuvirtojen hyödyntäminen

Mikäli yrityksessänne on näihin teemoihin liittyviä haasteita tai ratkaisuja, otamme ne mielellämme työpajaan työstettäviksi. Tiedot haasteista ja ratkaisuista kerätään ilmoittautumisen yhteydessä. Tapahtuma on suomenkielinen.

Tapahtuman jälkeen klo 17 alkaen järjestetään osallistujille avoin verkostoitumistilaisuus.

Ilmoittautuminen 5.9. mennessä tästä linkistä.

Lisätietoja: Hannamaria Yliruusi hannamaria.yliruusi@turkuamk.fi, +358 50 598 5599

Ohjelma

10:00 TILAISUUDEN AVAUS

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Laura Forsman, Foodtech
Platform Finland

10:00-10:30 INTRODUCTION TO THE WATER ENERGY FOOD NEXUS (WEFN)

William Stringfellow, University of the Pacific, Stockton,
CA & Berkeley National Laboratory

10:30-11:00 JÄTEVEDET

Mirva Levomäki, Turun seudun puhdistamo Oy

11:00-11:30 PROSESSIEN OPTIMOINTI

Heli Karaila, Valmet Automation Oy

11:30-12:00 RISKIEN HALLINTA

Esa Salminen, Vahanen Environment Oy

12:00-12:30 SIVUVIRTOJEN HYÖDYNTÄMINEN

Pekka Maijala, Pyhäjärvi-instituutti

12:30-13:30 LOUNAS

13:30-17:00 TEEMOJEN TYÖPAJAT & iltapäiväkahvi

  • jätevedet, puheenjohtaja Mirva Levomäki
  • prosessien optimointi, puheenjohtaja Heli Karaila
  • riskien hallinta, puheenjohtaja Aino Pelto-Huikko, SAMK
  • sivuvirtojen hyödyntäminen, puheenjohtaja Pekka Maijala

17:00- Osallistujille avoin verkostoitumistilaisuus

Lisätietoja: Hannamaria Yliruusi, hannamaria.yliruusi@turkuamk.fi, +358 50 598 5599

William Stringfellow, Ph.D.

William T. Stringfellow, Ph.D., is an Emeritus Professor at the School of Engineering & Computer Science at the University of the Pacific in Stockton, CA and a Research Engineer in the Geochemistry Department, Earth & Environmental Sciences Area at Berkeley National Laboratory. He received his B. S. in Environmental Health from the University of Georgia (Athens, GA) in 1980 and his Master’s Degree in Microbial Physiology and Aquatic Ecology from Virginia Tech (Blacksburg, VA) in 1984. He received his Ph.D. in Environmental Sciences and Engineering from the University of North Carolina at Chapel Hill in 1994 and worked as a Post-Doctoral Fellow in the Civil and Environmental Engineering Department at the University of California at Berkeley.

Mirva Levomäki, toimitusjohtaja ja tuotantopäällikkö; Turun seudun puhdistamo

Turun seudun puhdistamo Oy on 14 kunnan omistama palveluntuottaja, joka tarjoaa omistajilleen sekä muille asiakkailleen hyvänlaatuista jätevedenpuhdistuspalvelua kustannustehokkaasti. Yhtiö vastaa ja huolehtii Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon operoinnista ja sen puhdistustuloksesta.

Heli Karaila, M.Sc (tech.), Business manager; Valmet Automation Oy

Heli Karaila

Valmet Automation has global responsibility of Valmet wastewater business. Heli has been developing business as well as selling and developing wastewater related products globally and in that way she has learnt to know the wastewater market very well. In Valmet, which is a global technology company, Heli has started her career by doing end customer projects and developing automation related solutions, like quality measurements and controls for the pulp and paper processes. So Heli has long experience not only from wastewater but also pulp and paper industry as well. Valmet is a member of the Finnish Water Association as well as the Finnish Water Forum. Heli has been active member of these associations and in that way she has also large Finnish water and wastewater network, which includes companies, municipalities as well as authorities.

Esa Salminen, DI, FT; Vahanen Environment Oy

Esa Salminen

Esalla on noin 20 vuoden kokemus ympäristöalalla erityyppisistä tehtävistä. Hänellä on vankka kokemus laajojen ja monialaista osaamista vaativien ympäristöprojektien johto- ja asiantuntijatehtävistä Suomessa ja ulkomailla. Esalla on monipuolinen kokemus elintarviketeollisuuden jätteistä ja sivumateriaaleista, jätevesistä, ympäristötarkastuksista ja -luvista, parhaista käytettävissä olevista tekniikoista (BAT) sekä riskienhallinnasta.

Pekka Maijala, FT, dosentti, asiantuntija; Pyhäjärvi-instituutti

Pekka Maijala

Pekan osaaminen kattaa biomateriaalit, elintarvikeprosessit, fraktioinnit, jalostuksen sekä elintarvike- ja biotalousalan hankkeiden suunnittelun ja toteutuksen. Pyhäjärvi-instituutin erityisosaamisalueita ovat vankka elintarviketalouden, vesienhoidon sekä biotalouden tuntemus, ja näihin liittyvässä koulutus-, tutkimus- ja muussa kehitystoiminnassa Pekka toimii mittavan tutkimus- ja opettajakokemuksensa kautta sujuvasti. Pyhäjärvi-instituutissa toimenkuvaan kuuluvat lisäksi elintarvikealan ja kiertotalouden alueellinen strategia- ja yhteistyö.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Foodtech Platform Finland ja Loura-vesiverkosto.