Uutiskirje, Nro 3, syyskuu 2020

FOOD TECH PLATFORM FINLAND JA BASTU ESITTÄVÄT: Keinoja ruokaketjun resilienssin parantamiseen, 30.9. & 21.10.

Bastu logo

Kahdessa digitaalisessa työpajassa pureudutaan suurimpiin haasteisiin ja niiden konkreettiseen ratkaisemiseen. Työpajoihin kutsutaan varsinaissuomalaisia ruokaketjussa ja sen lähellä toimivia yrityksiä. Tilaisuudet kohdennetaan osallistujien tärkeimpinä pitämiin haasteisiin perustuen ennakkoon toteutettuihin yrittäjähaastatteluihin. Työpajat fasilitoi Gaia Consulting.

Aika: PAJA 1: 30.9.2020 klo 15-17 ja PAJA 2: 21.10.2020 klo 15-17
Paikka: digitaalinen ympäristö

Ilmoittaudu mukaan tästä.

FOOD TECH PLATFORM FINLAND @SHIFT, Digitalization and systems thinking for sustainable food business (Futures stage), 27th of October

Disruptive innovations enabling the transition towards a more resilient food system are urgently needed throughout the food supply and value chain. Essential factors making the paradigm shift possible are digitalization and the consequent new business models concerning the distribution of food products.

In a panel discussion at SHIFT hosted by the Food Tech Platform Finland, we will reflect on the recent developments and future implications of digitalizing food with prominent experts within food and digital businesses. Especially we will distill the lessons learned from the larger development of the platform economy and its prospects in providing novel added value in the sustainable, resilient and ethical food business of tomorrow.

After the panel discussion, Food Tech Platform will guest host a workshop for companies interested in taking advantage of the digitalization happening in their field of business (like food distribution) at current. The workshop is facilitated by Sofokus.

Read the Food Tech Platform Finland Fact sheet on the subject of THE PLATFORM ECONOMY AND DIGITIZED FOOD DISTRIBUTION here and come join us in discussing and shaping the digital, sustainable food distribution of the next era!

PANEL DISCUSSION by Food Tech Platform Finland
Arhi Kivilahti, Founder & Retail analyst, Ada Insights
– expert on online business and the transformation of retail chains into online suppliers
Tuulia Järvinen, Co-founder & CEO, Venner
– founder of Venner, a social impact startup offering a social innovation model, that is currently being piloted in the UK
Markus Varsikko, CEO, Dash Retail
– expert on Amazon and leading a consultancy focused on helping Nordic companies on-board to Amazon platform successfully
Commentator: Tomi Neulanen, Digital Business Consultant, Sofokus
– expert ondigital value creation and platform business

Hosted by Laura Forsman, Program Leader at Food Tech Platform Finland

Time: 27th of October, at 14:00 – 15:15
Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage)
Tickets:
https://theshift.fi/tickets/

WORKSHOP by Sofokus & Food Tech Platform Finland

Time: 27th of October, at 15.30 – 16.45
Place: Visitor and Innovation Centre Joki in Turku and a virtual event space (Futures stage)
Tickets:
https://theshift.fi/tickets/

Save the date: Export possibilities in Singapore and Asia, webinar, 7th of October

Singapore aims at elevating its food sovereignty from current 10% to 30% in the next 10 years. This ambitious objective calls for various solutions in food tech related fields. For connecting the supply with this demand, the Embassy of Finland in Singapore and Business Sweden organize a webinar regarding opportunities on this market. One of the objectives is to find companies for a market entry program to be launched later on. 

Time: 7th of October, at 9:00 Finland / 14:00 Singapore
NOTE: the schedule is subject to change
Place: link to the webinar to be distributed later
Additional information:
riku.makela@formin.fi

Roskasta Gourmeeksi – FoodiEX -projektin tuloswebinaari, 8.10.

Tarve laajentaa länsimaisen kuluttajan ruokavaliota uusilla, kestävän kehityksen raaka-aineilla kasvaa, kun ilmastokriisi ja biodiversiteetin heikkeneminen edellyttävät muutoksia nykyisiin ruokailutottumuksiin. Projekti FoodiEX kehitti uuden T&K –menetelmän, jolla jalostaa tulevaisuuden ruokaa alihyödynnetyistä, ”vaikeista” raaka-aineista. Se perustuu tieteelliseen tietoon ihmisen moniaistisesta ruokakokemuksesta ja co-creation metodiin, jossa ruokavaikuttajat, eli keittiömestarit ja ruokabloggaajat tuovat osaamisensa konseptointi- ja kehitystyöhön.

Tule mukaan kuulemaan ja katsomaan, miten FoodiEX teki karjalanpiirakkaa jauhomadoista ja vegaanista jäätelöä kokonaisista kukkakaaleista. Tilaisuudessa kuullaan myös pienyrittäjä MinBy Oy:n esimerkki tavoista innovoida uutta alihyödynnetyistä raaka-aineista, sekä Blue Products hankkeesta, jota tehdään villikalojen kiinnostavuuden kohottamiseksi kohti huomisen ruokalautasia. Lisäksi mm. Compass Group kertoo keinoista vähentää ruokahävikkiä lounasravintoloissa.

Aika: 8.10., klo 9:30 – 12:00

Paikka: Teams-webinaari

Ilmoittautuminen: http://ty.fi/ilmoittautuminen

Leave a Reply