Fotoniikka ja konenäkö – kehittyvät teknologiat tuovat uutta arvoa elintarviketeollisuuteen

Smart indoor farm and Photoperiodism concept. Selective focus on sprinkler water head and Artificial LED panel light source used in an experiment on vegetables plant growth

Uudet nopeasti kehittyvät teknologiat kuten fotoniikka vaikuttavat koko elintarviketeollisuuden arvoketjuun pellosta pöytään saakka. Riittävä valo ei ole enää pelkästään kasvun perusedellytys, vaan sitä soveltamalla pystytään parantamaan kasvua, mittaamaan lannoitteiden ja torjunta-aineiden tarvittavat määrät, tunnistamaan ruokaväärennökset, desinfioimaan laitteet ja tuotantotilat, mittaamaan elintarvikkeen ominaisuudet kuten rasvapitoisuus, proteiinit, sokerit sekä kokonaisenergiamäärä tai vaikkapa hedelmän kypsyys.

Älykkäät järjestelmät tuovat mukanaan automaation ja keskenään keskustelevat koneet, jotka saavat tietonsa fotoniikkaan perustuvien silmien eli sensoreiden avulla. Uudet ratkaisut tehostavat laadunvalvontaa, tuhoavat mm. UV-valon avulla tehdastilojen mikrobeja ja vähentävät kemikaalien käyttöä bakteerien torjunnassa estäen samalla vastustuskykyisempien bakteerikantojen muodostumisen.

smart agriculture concept, farmer use tablet read infrared in tractor with high definition soil mapping while planting,conduct deep soil scan during a tillage pass include organic, ec,om,Nitrogen,seed

Elintarviketeollisuuden globaaleja haasteita ovat muun muassa kaupungistumisen ja ilmaston lämpenemisen tuomat kasvatusolosuhteiden muutokset sekä jatkuvasti kasvava väestömäärä, johon ruuantuotannon täytyy pystyä kestävästi vastaamaan. Fotoniikan avulla pystytään löytämään ratkaisuja kaupungistumisen ja uusien kasvatusolosuhteiden tarpeisiin. Optimoitu kasvatus mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön sekä nopeamman ja laadukkaamman elintarviketuotannon.

Ratkaisut näkyvät kaupungeissa esimerkiksi yleistyvinä vertikaaliviljelminä tai led-valaistuksella kontrolloituina, suljettuina kasvatusympäristöinä. Erilaiset sensoriteknologiat tuottavat uutta tietoa koko elintarvikeketjulle sekä kuluttajille. Mittalaitteet ovat kehittyneet pieniksi ja hinnaltaan edullisiksi mutta myös helposti integroitaviksi komponenteiksi, mikä lisää niiden houkuttelevuutta soveltajien sekä myös kuluttajien keskuudessa.

Chocolate production line in industrial factory. Automatic process in production line

Fotoniikka on nopeasti kehittyvä, mahdollistava teknologia, jonka potentiaali elintarvikealalla kasvaa sitä mukaa, kun uusia sovelluskohteita ja haasteita ratkaistavaksi löydetään. Kolmipäiväisen tapahtumamme tiistain 26.11. ruokaohjelmapolku on suunnattu elintarvike- ja fotoniikka-alan yrityksille sekä asiantuntijoille. Tavoitteena on toimijoiden välinen verkottuminen sekä uusien elintarvikealan käyttöön soveltuvien ratkaisujen ja mahdollisuuksien löytäminen. Tule mukaan kuulemaan sekä keskustelemaan mitä lisäarvoa uudet teknologiat voivat tarjota elintarvikealan käyttöön.

Tuukka Pakarinen, Photonics Finland

Leave a Reply