FoodTech Platform Finland -yhteistyö käynnistyi Turussa yli 50 innostuneen ammattilaisen voimin

FoodTech Platform Finland on Turun yliopiston koordinoima ruokaosaamisen yhteistyöalusta, joka tuo yhteen huippututkimuksen sekä isot ja pienet elintarvike- ja teknologia-alojen osaajat. FoodTech Platform on avoin kiinnostuneille, tutustu toimintaan! 

Yhteistyöalustan tavoitteena on uudistaa pitkään elintarvikealalla toimineiden yritysten kilpailukykyä erityisesti kansainvälisillä markkinoilla sekä kiihdyttää uusien innovaatioiden ja kasvuyritysten lentoa. 

Käytännössä FoodTech Platform tuo osaajia yhteen esimerkiksi työpajoissa, joissa haetaan poikkitieteellisessä hengessä ratkaisuja tulevaisuuden ruokaan ja ruokateknologiaan liittyviin kysymyksiin. Lisäksi tavoitteena on synnyttää uusia tutkimus- ja tuotekehityshankkeita sekä tarjota osaamista ja resursseja startupeille ja kasvuyrityksille.

FoodTech Platform sai alkunsa Turun yliopistossa, josta mukana ovat Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikkö, kauppakorkeakoulun Centre for Collaborative Research sekä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Bastu-yrityskehittämö. Mukaan ovat lähteneet myös VTT, Raseko FoodLaboratory sekä Photonics Finland. 

Uusia mahdollisuuksia ja innostunutta tekemistä

Alusta saakka yhteistyötä kehittämässä ollut Mari Sandell Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta odottaa innolla FoodTech Platform -yhteistyötä.

– FoodTech Platform Finland on koonnut yhteen Turun yliopiston sisällä ruokaa eri tavoin lähestyvät tutkijat ja kehittäjät. Tulevaisuus näyttää yhdessä tehden innostavalta ja mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta. Yhteistyö yliopiston ulkopuolella olevien erilaisten kumppanien kanssa on jo nyt osoittanut, että olemme uuden äärellä ja tälle tekemiselle on aito tarve. Toivottavasti tämä avoin kasvuverkosto inspiroi muitakin yhtä paljon kuin meitä nyt jo mukana olevia. 

FoodTech Platform Finland perustettiin osaksi Allied ICT Finland -verkostoa. Maatalouden kannattavuusselvityksen tehnyt Reijo Karhinen on Allied ICT Finlandin strategisen ohjausryhmän jäsen.

– Ruuantuotannon kannattavuutta selvitelleessä raportissani nostin vahvasti esiin uuden teknologian ja innovaatioiden roolin. Ruokaketjun toimintaympäristö on parhaillaan voimakkaassa teknologisessa murroksessa. On varmaa, että disruptio kohtaa myös suomalaisen ruokaketjun. FoodTech Platform Finland voi osaltaan auttaa alan toimijoita löytämään uusia mahdollisuuksia ja kumppaneita sekä tehostamaan tuotantoaan viimeisimpien teknologisten innovaatioiden avulla, Reijo Karhinen toteaa.

FoodTech Platform Mika Tuomola HKScan

– Meidän ruokajärjestelmämme on monimutkainen kokonaisuus, ja siihen kohdistuu suuria muutospaineita. Yhtenä muutoksen ajurina on se, että kuluttajat haluavat lisääntyvässä määrin henkilökohtaisempaa kohtelua. Odotammekin verkoston kautta mielenkiintoisia uusia ideoita teknologia-alan yrityksiltä ja eri alojen tutkijoilta, sanoo mukana verkostossa olevan HKScanin Mika Tuomola, joka piti tilaisuudessa puheenvuoron.

food tech platform Lauri Reuter

VTT:n Lauri Reuter puhui FoodTech Platformin käynnistystilaisuudessa uuden ruokateknologian kehittämisestä.

– Ruokajärjestelmä tulee muuttumaan häkellyttävän voimakkaasti seuraavien vuosikymmenten aikana. Seuraavat menestyjät rakennetaan yllättävistä osaamisten yhdistelmistä, ennakkoluulottomalla ja visionäärisellä ajattelulla. Siihen tarvitaan juuri tämän yhteisön kaltaisia kohtaamispaikkoja, Reuter sanoo.

Alkuperäinen uutinen julkaistu 20.2.2019 Turun yliopiston verkkouutisena.

Leave a Reply