Työpaja: Ratkaisuja vesiteknologian haasteisiin – elintarviketeollisuus

TO 19.9.2019, KLO 10-17, ICT-talo, auditorio Gamma (Joukahaisenkatu 3, Turku)

Työpajan tavoitteena on:

  • kehittää ratkaisuja elintarvikealan vesiteknologisiin haasteisiin
  • tuoda yhteen elintarvike- ja vesialan yrityksiä sekä vesialan asiantuntijoita
  • luoda uutta ja innovatiivista yhteistyötä ja toimintaa

Työpajaan ovat tervetulleita niin pienet, kuin suuretkin elintarvikealan yritykset. Työpajassa elintarvikeyritykset kohtaavat vesialan asiantuntijoita sekä vesialan ratkaisuja tarjoavia yrityksiä. Tilaisuudessa mietitään, miten elintarvikesektorilla vastataan tulevaisuuden haasteisiin. Alustuspuheenvuorossaan William Stringfellow (University of the Pacific, Stockton, CA & Berkeley National Laboratory) kertoo, miten jo nyt kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa on lähdetty ratkaisemaan ruokaan sekä veden laatuun että riittävyyteen liittyviä ongelmia. Tule kuuntelemaan käytännön esimerkkejä asiantuntijoilta ja varautumaan tulevaisuuteen.

Työpajan teemat ovat seuraavat:

  • jätevedet
  • prosessien optimointi
  • riskien hallinta
  • sivuvirtojen hyödyntäminen

Mikäli yrityksessänne on näihin teemoihin liittyviä haasteita tai ratkaisuja, otamme ne mielellämme työpajaan työstettäviksi. Tiedot haasteista ja ratkaisuista kerätään ilmoittautumisen yhteydessä. Tapahtuma on suomenkielinen.

Tapahtuman jälkeen klo 17 alkaen järjestetään osallistujille avoin verkostoitumistilaisuus.

Ilmoittautuminen 5.9. mennessä tästä linkistä.

Lisätietoja: Hannamaria Yliruusi hannamaria.yliruusi@turkuamk.fi, +358 50 598 5599

Ohjelma

10:00 TILAISUUDEN AVAUS

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Laura Forsman, Foodtech
Platform Finland

10:00-10:30 INTRODUCTION TO THE WATER ENERGY FOOD NEXUS (WEFN)

William Stringfellow, University of the Pacific, Stockton,
CA & Berkeley National Laboratory

10:30-11:00 JÄTEVEDET

Mirva Levomäki, Turun seudun puhdistamo Oy

11:00-11:30 PROSESSIEN OPTIMOINTI

Heli Karaila, Valmet Automation Oy

11:30-12:00 RISKIEN HALLINTA

Esa Salminen, Vahanen Environment Oy

12:00-12:30 SIVUVIRTOJEN HYÖDYNTÄMINEN

Pekka Maijala, Pyhäjärvi-instituutti

12:30-13:30 LOUNAS

13:30-17:00 TEEMOJEN TYÖPAJAT & iltapäiväkahvi

  • jätevedet, puheenjohtaja Mirva Levomäki
  • prosessien optimointi, puheenjohtaja Heli Karaila
  • riskien hallinta, puheenjohtaja Aino Pelto-Huikko, SAMK
  • sivuvirtojen hyödyntäminen, puheenjohtaja Pekka Maijala

17:00- Osallistujille avoin verkostoitumistilaisuus

Lisätietoja: Hannamaria Yliruusi, hannamaria.yliruusi@turkuamk.fi, +358 50 598 5599

William Stringfellow, Ph.D.

William T. Stringfellow, Ph.D., is an Emeritus Professor at the School of Engineering & Computer Science at the University of the Pacific in Stockton, CA and a Research Engineer in the Geochemistry Department, Earth & Environmental Sciences Area at Berkeley National Laboratory. He received his B. S. in Environmental Health from the University of Georgia (Athens, GA) in 1980 and his Master’s Degree in Microbial Physiology and Aquatic Ecology from Virginia Tech (Blacksburg, VA) in 1984. He received his Ph.D. in Environmental Sciences and Engineering from the University of North Carolina at Chapel Hill in 1994 and worked as a Post-Doctoral Fellow in the Civil and Environmental Engineering Department at the University of California at Berkeley.

Mirva Levomäki, toimitusjohtaja ja tuotantopäällikkö; Turun seudun puhdistamo

Turun seudun puhdistamo Oy on 14 kunnan omistama palveluntuottaja, joka tarjoaa omistajilleen sekä muille asiakkailleen hyvänlaatuista jätevedenpuhdistuspalvelua kustannustehokkaasti. Yhtiö vastaa ja huolehtii Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon operoinnista ja sen puhdistustuloksesta.

Heli Karaila, M.Sc (tech.), Business manager; Valmet Automation Oy

Valmet Automation has global responsibility of Valmet wastewater business. Heli has been developing business as well as selling and developing wastewater related products globally and in that way she has learnt to know the wastewater market very well. In Valmet, which is a global technology company, Heli has started her career by doing end customer projects and developing automation related solutions, like quality measurements and controls for the pulp and paper processes. So Heli has long experience not only from wastewater but also pulp and paper industry as well. Valmet is a member of the Finnish Water Association as well as the Finnish Water Forum. Heli has been active member of these associations and in that way she has also large Finnish water and wastewater network, which includes companies, municipalities as well as authorities.

Esa Salminen, DI, FT; Vahanen Environment Oy

Esalla on noin 20 vuoden kokemus ympäristöalalla erityyppisistä tehtävistä. Hänellä on vankka kokemus laajojen ja monialaista osaamista vaativien ympäristöprojektien johto- ja asiantuntijatehtävistä Suomessa ja ulkomailla. Esalla on monipuolinen kokemus elintarviketeollisuuden jätteistä ja sivumateriaaleista, jätevesistä, ympäristötarkastuksista ja -luvista, parhaista käytettävissä olevista tekniikoista (BAT) sekä riskienhallinnasta.

Pekka Maijala, FT, dosentti, asiantuntija; Pyhäjärvi-instituutti

Pekan osaaminen kattaa biomateriaalit, elintarvikeprosessit, fraktioinnit, jalostuksen sekä elintarvike- ja biotalousalan hankkeiden suunnittelun ja toteutuksen. Pyhäjärvi-instituutin erityisosaamisalueita ovat vankka elintarviketalouden, vesienhoidon sekä biotalouden tuntemus, ja näihin liittyvässä koulutus-, tutkimus- ja muussa kehitystoiminnassa Pekka toimii mittavan tutkimus- ja opettajakokemuksensa kautta sujuvasti. Pyhäjärvi-instituutissa toimenkuvaan kuuluvat lisäksi elintarvikealan ja kiertotalouden alueellinen strategia- ja yhteistyö.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Foodtech Platform Finland ja Loura-vesiverkosto.

Our Dear Neighbors, Sweden Foodtech, is once again organizing the Big Meet

Swedish summer of foodtech is back again! Here is what we are cooking for you this year:

June 10  – The Big Meet Broadcast Day with Backstage Networking @Under Stjärnorna
Sweden FoodTech The Big Meet is a fantastic, high-energy foodtech conference where they overwhelm the audience of approx 500 decision-makers from food and tech insdutries on topics of sustainability, health and taste, underpinned by the latest innovations in tech, data, biology and food. This years theme is nothing else than all about SURVIVAL!  Food is no longer about what or how we eat, but rather how we, our homes, our companies, brands, our kids, our cities and our cultures will survive in the future.

The following speakers are already confirmed their participation: the most quoted plant breeder & molecular biologist Howard-Yana Shapiro (Mars Inc), Anders Engström (Bugburger.se & Insektslobbyn), Ida Högberg (Gigafood), Sorosh Tavakoli (Rubi Proteins), Ulrika Brydling (Eco-Chef), Anna Richert (WWF Sweden), Rob McInerney (IntelligentX), Oliver Oram (Chainvine), Johan Swahn (Diaz & Swahn/Sense Lab) and more. And last but not least, the event will be inaugurated by Mayor of Stockholm – Anna Köning Jerlmyr.

June 11Pitch Me Anything Foodtech Matchmaking @TBA
The day will be 100% focused on meeting new people and creating meaningful connections: matchmaking sessions in the morning (included in the ticket price) and offsite, invitation-only startups and investors networking.  We aim to bring 100 entrepreneurs (startups, scaleups, and champions) and connect them to the 100 most relevant investors (angels & venture capitalists) & original thinkers (experts, chefs, athletes, city leaders, media, etc).

If you think you have what it takes you can apply for an invitation at team@swedenfoodtech.com

For more information visit http://swedenfoodtechbigmeet.com  

Social media:

LinkedIn Sweden Foodtech

Ratkaisufoorumi II

Tervetuloa Foodtech Platform Finlandin #ratkaisufoorumi´in 

10.6. klo. 15–18, Flavorian Aistikattilaan, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10. 

FoodTech Platform Finland on tulevaisuuden ruokaosaamisen kohtaamispaikka, jossa yhdistyvät huippututkimus sekä isot ja pienet osaajat eri sektoreilta. Kohtaamisissa haetaan poikkitieteellisessä hengessä ratkaisuja tulevaisuuden ruokaan ja ruokateknologiaan liittyviin kysymyksiin.  

10.6. #Ratkaisufoorumi´n ohjelma:  

14:45 – 15:15Kahvit ja vapaata keskustelua 

15:15 – 15:45 Nordic FoodTech VC | Mika Kukkurainen, managing partner 

Pohjoismaiden ensimmäinen uuteen ruokaan ja ruokateknologiaan sijoittava rahasto on syntynyt Bastun Ruoka 2050 -työstön pohjalta. Pian toimintansa aloittava pääomarahasto sijoittaa innovatiivisiin seed- ja start-up-vaiheen yrityksiin, jotka muuttavat ruoan arvoketjua luoden hyvinvointia yksilölle, yhteiskunnalle ja koko planeetalle.  

15:45 – 16:15 Flavoria® | Mari Sandell, ruokatutkija, Turun yliopisto 

Flavoria on Turun yliopiston uusi kestävän kehityksen innovaatioalusta ja ruokaelämyskeskus, joka tarjoaa monia vaihtoehtoja yritysten, kuluttajien, tutkijoiden ja kehittäjien yhteistyölle, myös FoodTech Finland Platform-työskentelyyn. Kuluttajakokemuksen mittaaminen on nyt mahdollista aidossa ravintola- ja kahvilaympäristössä. 

16:15 – 16:30 Biotauko ja keskustelut 

16:30 – 16:45 FoodTech Platformin sisältö | Mikko Pohjola 

Uusi ruoka syntyy radikaalin ajattelun ja innovatiivisten yritysten kumppanuuksista. Haastamme yhdessä oman ajattelumme ja vakiintuneet toimintatapamme synnyttääksemme uutta liiketoimintaa muuttuvissa olosuhteissa. 

16:45 – 17:45   #Ratkaisufoorumi – aiheena ruoan tulevaisuuden skenaariot 

17:45 – 18:00   Next steps 

FoodTech Platformin toiminta kattaa koko ruokaketjun alkutuotannosta, muuttuvasta logistiikasta ja tuotannosta kauppaan ja kuluttajapalveluihin asti. Käyttöön kootaan niin tutkimustieto kuin uuden ajan tutkimusalustat ja toisaalta yritysten prosessitekniikka. 

Porukassa ovat jo:  

Allied ICT Finland, Bastu-yrityskehittämö, Founder Institute, Luonnonvarakeskus, Nordic FoodTech VC, Photonics Finland, Raseko, Turku Sciencepark, Turun AMK, Turun yliopisto, VTT sekä Yrityssalo. 

Tervetuloa mukaan!   Ilmoittaudu 3.6.2019 mennessä: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=7584

FoodTech Platform Finland -yhteistyö käynnistyi Turussa yli 50 innostuneen ammattilaisen voimin

FoodTech Platform Finland on Turun yliopiston koordinoima ruokaosaamisen yhteistyöalusta, joka tuo yhteen huippututkimuksen sekä isot ja pienet elintarvike- ja teknologia-alojen osaajat. FoodTech Platform on avoin kiinnostuneille, tutustu toimintaan! 

Yhteistyöalustan tavoitteena on uudistaa pitkään elintarvikealalla toimineiden yritysten kilpailukykyä erityisesti kansainvälisillä markkinoilla sekä kiihdyttää uusien innovaatioiden ja kasvuyritysten lentoa. 

Käytännössä FoodTech Platform tuo osaajia yhteen esimerkiksi työpajoissa, joissa haetaan poikkitieteellisessä hengessä ratkaisuja tulevaisuuden ruokaan ja ruokateknologiaan liittyviin kysymyksiin. Lisäksi tavoitteena on synnyttää uusia tutkimus- ja tuotekehityshankkeita sekä tarjota osaamista ja resursseja startupeille ja kasvuyrityksille.

FoodTech Platform sai alkunsa Turun yliopistossa, josta mukana ovat Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikkö, kauppakorkeakoulun Centre for Collaborative Research sekä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Bastu-yrityskehittämö. Mukaan ovat lähteneet myös VTT, Raseko FoodLaboratory sekä Photonics Finland. 

Uusia mahdollisuuksia ja innostunutta tekemistä

Alusta saakka yhteistyötä kehittämässä ollut Mari Sandell Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta odottaa innolla FoodTech Platform -yhteistyötä.

– FoodTech Platform Finland on koonnut yhteen Turun yliopiston sisällä ruokaa eri tavoin lähestyvät tutkijat ja kehittäjät. Tulevaisuus näyttää yhdessä tehden innostavalta ja mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta. Yhteistyö yliopiston ulkopuolella olevien erilaisten kumppanien kanssa on jo nyt osoittanut, että olemme uuden äärellä ja tälle tekemiselle on aito tarve. Toivottavasti tämä avoin kasvuverkosto inspiroi muitakin yhtä paljon kuin meitä nyt jo mukana olevia. 

FoodTech Platform Finland perustettiin osaksi Allied ICT Finland -verkostoa. Maatalouden kannattavuusselvityksen tehnyt Reijo Karhinen on Allied ICT Finlandin strategisen ohjausryhmän jäsen.

– Ruuantuotannon kannattavuutta selvitelleessä raportissani nostin vahvasti esiin uuden teknologian ja innovaatioiden roolin. Ruokaketjun toimintaympäristö on parhaillaan voimakkaassa teknologisessa murroksessa. On varmaa, että disruptio kohtaa myös suomalaisen ruokaketjun. FoodTech Platform Finland voi osaltaan auttaa alan toimijoita löytämään uusia mahdollisuuksia ja kumppaneita sekä tehostamaan tuotantoaan viimeisimpien teknologisten innovaatioiden avulla, Reijo Karhinen toteaa.

FoodTech Platform Mika Tuomola HKScan

– Meidän ruokajärjestelmämme on monimutkainen kokonaisuus, ja siihen kohdistuu suuria muutospaineita. Yhtenä muutoksen ajurina on se, että kuluttajat haluavat lisääntyvässä määrin henkilökohtaisempaa kohtelua. Odotammekin verkoston kautta mielenkiintoisia uusia ideoita teknologia-alan yrityksiltä ja eri alojen tutkijoilta, sanoo mukana verkostossa olevan HKScanin Mika Tuomola, joka piti tilaisuudessa puheenvuoron.

food tech platform Lauri Reuter

VTT:n Lauri Reuter puhui FoodTech Platformin käynnistystilaisuudessa uuden ruokateknologian kehittämisestä.

– Ruokajärjestelmä tulee muuttumaan häkellyttävän voimakkaasti seuraavien vuosikymmenten aikana. Seuraavat menestyjät rakennetaan yllättävistä osaamisten yhdistelmistä, ennakkoluulottomalla ja visionäärisellä ajattelulla. Siihen tarvitaan juuri tämän yhteisön kaltaisia kohtaamispaikkoja, Reuter sanoo.

Alkuperäinen uutinen julkaistu 20.2.2019 Turun yliopiston verkkouutisena.

Tervetuloa Foodtech Platform Finlandin käynnistystilaisuuteen 12.2. klo. 15-18

Aika: 12.2. 2019 klo. 15-18

Paikka: SparkUp Turku, Tykistökatu 4

Ilmoittaudu

Foodtech Platform Finland on tulevaisuuden ruokaosaamisen kohtaamispaikka, jossa yhdistyvät huippututkimus sekä isot ja pienet osaajat eri sektoreilta. Kohtaamisissa haetaan poikkitieteellisessä hengessä ratkaisuja tulevaisuuden ruokaan ja ruokateknologiaan liittyviin kysymyksiin. 

Kutsumme mukaan Platformin käynnistävään työpajaan Start Upeja, Spin-Offeja, kasvuyrityksiä ja suuryrityksiä eri aloilta. Toimintaa tulee koordinoimaan Turun Yliopisto ja toimintaa kehitetään yhdessä Allied ICT Finlandin eli kansallisen ICT alan tutkijoiden ja yritysten yhteenliittymän kanssa. Lisäksi mukana on tutkimusryhmiä ja -keskuksia eri puolelta Suomea. Toiminta on jatkoa Bastun Ruoka2050 verkostolle.

Ensimmäisen työpajan tavoitteena on kartoittaa toimijoiden tarpeita ja luoda toimiva muoto kohtaamispaikalle, jonka tavoitteet ovat:

  1. Yhdistää teknologiayritysten osaaminen elintarvikealan kehitykseen
  2. Kiihdyttää uusien innovaatioiden ja kasvuyritysten syntyä
  3. Uudistaa pitkään alalla toimineiden yritysten kilpailukykyä erityisesti kv-markkinoilla
  4. Tehostaa korkeakoulujen, kasvuyritysten ja suuryritysten välistä yhteistyötä

Ensimmäisen pajan ohjelma: 

14:45 – 15:15 Kahvit ja vapaata keskustelua

15:15 – 15:30 Finnish Foodtech Platform – mistä on kyse?

15:30 – 15:40 Biotauko

15:40 – 16:00 Lauri Reuter, VTT – Historia velvoittaa kehittämään uutta ruokateknologiaa.

16:00 – 17:30 Työpaja: Haastajana Mika Tuomola, HKScan – jokapäiväinen yksilöllinen ruokamme

17:30 – 18:00 Yhteenveto ja seuraavan teeman valinta

FoodTech Platformin toiminta kattaa koko ruokaketjun alkutuotannosta, muuttuvasta logistiikasta ja tuotannosta kauppaan ja kuluttajapalveluihin asti. Käyttöön kootaan niin tutkimustieto kuin uuden ajan tutkimusalustat ja toisaalta yritysten prosessitekniikka.

Porukassa ovat jo:

Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, Tulevaisuuden teknologioiden laitos, Elintarvikekemia ja -kehitys, CCR tutkimuspalvelut ja tulevaisuustyökalu Bastu.

Mukana myös Raseko/FoodLaboratory, Allied ICT Finland, Photonics Finland ja VTT.

Tervetuloa mukaan! Ilmoittaudu 5.2.2019 mennessä: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=5905